Wat is klassieke dressuur. 

Want zag de dag krijg ik nog regelmatig de vraag wat klassieke dressuur is en inhoud.

Klassieke dressuur is een trainingsmethode die al eeuwen oud is. En zelfs gebruikt werd Toen de paarden nog ingezet werden op het strijd veld. 

De paarden moesten betrouwbaar zijn wendbaar en sterk. Natuurlijk moesten de paarden ook zichzelf presenteren voor het aanzicht.

De paarden moesten dus zo ver mogelijk recht gericht zijn, en ballans was van levensbelang. 

Zo is men dus een methode toen gaan ontwikkelen dat de paarden dagen lang een ruiter konden dragen, meteen reageerde op de hulpen en zowel mentaal als fysiek gezond bleven.

Dat deden zij door veel te werken naast en achter het paard. Omdat men zo precies kan zien wat het paard doet en hoe hij of zij reageerd. 

Ook kan het paard beter aan zijn ballans werken, omdat hij of zij nier gestoord wordt door eventueel ruiter gewicht. Zodat het paard meer op eigen benen kan gaan lopen. Daarnaast wordt van de ruiter gevraagd als hij of zij op het paard zit een zo onafhankelijk mogelijke zit te hebben om ook het paard weer zo min mogelijk te storen in zijn ballans.

Dus bij het klassieke rijden komt ook een stukje centred riding kijken. Ook de oefeningen voor de ruiter en bewegingen hoe de ruiter deze maakt zijn anders als in de reguliere Engelse dressuur. 

Alles draait om kracht en ballans waardoor het paard zelf in houding komt. 

Het is dus net een andere weg als de Engelse dressuur, en toch het zelfde doel. Waardoor dit ook bij kan dragen aan de training voor de reguliere dressuur paarden.