Wat is horsemanship

Eigenlijk is dat communiceren op een manier die voor het paard goed begrijpbaar is. Dat doen wij en paarden ook met elkaar door middel van lichaamstaal. Maar helaas hebben wij mensen een hele andere lichaamstaal dan paarden.

Zo is een paard een prooidier. En dus altijd aller op zijn hele omgeving. Ook als wij mensen en paarden gaan vergelijken zien wij dat paarden hun ogen aan de zijkant van het hoofd hebben. Wij mensen zijn roofdieren. En hebben dus onze ogen aan de voorzijde van ons hoofd. Het paard is zich er dus meteen al van bewust dat wij een gevaar kunnen vormen voor hun.

Wij als mens moeten dus eigenlijk paarden ervan overtuigen dat wij geen gevaar vormen en ons kunnen vertrouwen. Dat is dus nog niet zo vanzelfsprekend. Vandaar ook de reden dat sommige paarden van nature angstig zijn of minder vertrouwen hebben in mensen. 

Toch willen wij mensen graag samenwerken met onze geliefde paarden. Maar hoe moet dat als wij en hun taal niet goed spreken, en een totaal andere insteek hebben omdat wij roofdieren zijn. 

De grootste basis is dus het vertrouwen van ons paard, en begrip voor hun positie als prooidier. 

Om een zo goed mogelijke band en dus ook vertrouwen te winnen van deze prachtige dieren, is het dus belangrijk dat wij ons kunnen verplaatsen in het paard.

Daardoor ontstaat er meer vertrouwen en zal het paard zich meer op zijn gemak gaan voelen.

Dan hebben we ook nog eens te maken met een kudde dier.

Het is van groots belang dat wij de leider zijn van de kudde die u vormt samen met uw paard.

Daarvoor is het belangrijk te weten hoe een kudde in elkaar zit en wat voor paard je hebt om mee te werken. Welke rang staat het paard in een kudde met soortgenoten. Welke rang staat ie met zijn trainer.

Dit zijn belangrijke punten om al voorafgaand aan een training te weten. Als jij de leider bent, zal het paard je eerder volgen en vertrouwen, dan dat hij/zij de leider is.

Dit kan al voor problemen zorgen als u uw paard wil gaan trainen.

En zo beginnen ook de problemen te ontstaan als u uw paard wil gaan trainen.

Heeft u vragen of loopt u tegen dingen aan dan mag u altijd vrijblijvend contact opnemen